Σφακιά!

Το Περιβόλι της Κρήτης!

Η ψυχή της Κρήτης! Το Κρητικό φαρ ουεστ! Είναι κάποιες απο τις ονομασίες που έχουν δώσει στα διάσημα Σφακιά!

Τα Σφακιά, η πιο αυθεντική περιοχή της Κρήτης, βρίσκονται στο νότιο μέρος του νομού Χανίων σε μια περιοχή που κυριαρχεί το ορεινό στοιχείο με έδαφός δυσπρόσιτο, βραχώδες και απότομο σε απόσταση 70 χλμ. από την πρωτεύουσα του νομού, τα Χανιά! Η Χώρα των Σφακίων βρέχεται από το Λιβυκό πέλαγος και το όμορφο γραφικό λιμανάκι της με την μικρή παραλία και τα καταστήματα εστίασης γύρω από αυτό προσδίδουν μια ιδιαίτερη γραφικότητα!

Στο παλιό λιμάνι θα βρείτε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια καθώς και τουριστικά μαγαζάκια! Η θάλασσα είναι μία από τις καθαρότερες που μπορείτε να βρείτε και το πόσιμο νερό προέρχεται από γεωτρήσεις η από τις πηγές των βουνών που καταλήγουν στη θάλασσα! Εδώ επίσης θα φάτε και ολόφρεσκα ψάρια!

Τέλος οι άνθρωποι στα Σφακιά φημίζονται για την φιλοξενία τους, την εγκαρδιότητα τους και κυρίως για την γενναιοδωρία τους! Μέχρι σήμερα οι Σφακιανοί παραμένουν αυθεντικοί λεβέντες Κρητικοί, φιλόξενοι και φιλικοί αρκεί να μην τους θίξεις την τιμή, την γυναίκα, το φιλότιμο και την πατρίδα. Η υπερβολική αίσθηση της τιμής ήταν ένας από τους λόγους που η βεντέτα, σημάδεψαν τα Σφακιά περισσότερο απο κάθε άλλη περιοχή της Κρήτης και βύθισαν στο πένθος ολόκληρες οικογένειες. Ακόμα, δυτικά μετά το τέλος του χωριού και σε μικρή απόσταση, θα συναντήσετε μία μκρή παραλία με άμμο και βοτσαλάκι, αρκετά οργανωμένη με ξαπλώστρες και ομπρέλες, όπου μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας στην πεντακάθαρη θάλασσα.

Στα Σφακιά αξίζει να επισκεφτείτε:

Το φρούριο του 15ου – 16ου αιώνα, το οποίο λεγόταν Sfacia ή Sfachia και ίσως από αυτό να πήρε το όνομά της ολόκληρη η περιοχή.

Το Λουτρό και Αγία Ρουμέλη με καραβάκι. Από την Αγία Ρουμέλη μπορείτε να ανηφορίσετε προς την έξοδο του φαραγγιού της Σαμαριάς και τις Σιδερόπορτες, το στενότερο σημείο του.

Την παραλία του Ιλιγγα, σε 5 λεπτά με το αυτοκίνητο και δροσιστείτε στην υπέροχη θάλασσα. Δείτε από κοντά και προφυλαχθείτε από την καλοκαιρινή ζέστη σε μία από τις σπηλιές που υπάρχουν στην παραλία.

• Το μονοπάτι Ε4 μετά τον Ιλιγγα που οδηγεί στην παραλία Γλυκά Νερά και συνεχίζει μέχρι το Λουτρό. Η παραλία Γλυκά Νερά είναι από τις ομορφότερες στην Κρήτη.

Την Ανώπολη (12 χλμ.) και την γέφυρα της Αράδαινας. Στην Ανώπολη μπορείτε να δοκιμάσετε τα νοστιμότατα κρέατα της περιοχής, ή να επισκεφθείτετην εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης και να απολαύσετε την πανοραμική θέα προς του Λιβυκού Πελάγους.

Τη γέφυρα της Αράδαινας όπου θα εντυπωσιαστείτε από τη θέα του φαραγγιού 138 μ. κάτω από τα πόδια σας. Ισως να δείτε τους λάτρεις του bungee – jumping να κάνουν τις τολμηρές βουτιές τους. Εδώ είναι η αφετηρία του μονοπατιού που κατηφορίζει το φαράγγι της Αράδαινας μέχρι την παραλία Μάρμαρα, δυτικά απο το Λουτρό.

The Say Greece Team

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.