Μικρό Χωριό Ευρυτανίας

Το Μικρό Χωριό είναι ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς του νομού. Βρίσκεται σε υψόμετρο 950 μέτρων στους πρόποδες της Χελιδόνας πάνω από την ποταμιά που τη διασχίζει ο Καρπενησιώτης. Ανήκει στο δήμο Καρπενησίου και η απόσταση από την πρωτεύουσα του νομού, είναι 12 χιλιόμετρα.

Αποτελείται από δυο οικισμούς, το Νέο και το Παλιό Μικρό Χωριό που απέχουν μεταξύ τους δυο χιλιόμετρα. Στο τοπίο κυριαρχούν τα έλατα που φτάνουν μέχρι τα τελευταία σπίτια του χωριού, ενώ πολλές φορές βρίσκονται ανάμεσα στους κήπους και τις αυλές. Εκτός από τα έλατα μπορείτε να δείτε καστανιές, καρυδιές, βελανιδιές, βατομουριές και πλήθος άλλα δέντρα και βάτα που καταλαμβάνουν τις πλαγιές. Το χωριό έχει 105 μόνιμους κατοίκους που ασχολούνται κυρίως με αγροτικές και κτηνοτροφικές εργασίες και τον τουρισμό.

Μικρό Χωριό.jpg

Το Μικρό Χωριό ανήκει στα πρώτα οργανωμένα ορεινά τουριστικά θέρετρα, καθώς διέθετε οργανωμένα καταλύματα από τη δεκαετία του ’50. Τώρα διαθέτει 2 ξενοδοχεία και αρκετά σύγχρονα καταλύματα που εξυπηρετούν τους επισκέπτες. Διαθέτει επίσης πολλές ταβέρνες που λειτουργούν όλη τη διάρκεια του χρόνου και προσφέρουν καλό φαγητό, κυρίως ψητά και πίτες.

Το ξέρατε ότι στην πλατεία του Παλαιού Μικρού Χωριού μπορείτε να δροσιστείτε στις πέντε παλιές γραφικές βρύσες του;

Σημαντικά Γεγονότα

  • Είναι ένα μέρος ιστορικής σημασίας: στις 18 Δεκεμβρίου 1942 πραγματοποιήθηκε μάχη μεταξύ των ανταρτών του Άρη Βελουχιώτη και 2000 Ιταλών. Οι κατακτητές σε αντίποινα, έκαψαν ζωντανούς και εκτέλεσαν 13 άτομα. Η μάχη αυτή θεωρείται πανευρωπαϊκά ως η πρώτη μάχη αντίστασης απέναντι στο φασιστικό καθεστώς .
  • Άλλος ένας σταθμός στην ιστορία του χωριού είναι η μεγάλη καταστροφή που γνώρισε το πρωί της Κυριακής στις 13 Ιανουαρίου 1963. Μετά από βροχοπτώσεις που διήρκησαν πολλές μέρες, μία κατολίσθηση κατέστρεψε ολοσχερώς τα ⅔ του χωριού και χάθηκαν ακόμα 13 άνθρωποι. Τον Απρίλιο του 1963 ξεκίνησε έρανος για την ανοικοδόμηση του Νέου Μικρού Χωριού, που ολοκληρώθηκε το 1968.
  • Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο στεγάζεται στο κτίριο του πρώην Δημοτικού Σχολείου του Παλιού Μικρού Χωριού. Το Μουσείο έχει στόχο τη διάσωση και διάδοση της ιστορικής κληρονομιάς του Μικρού Χωριού Ευρυτανίας. Ο επισκέπτης μπορεί να πληροφορηθεί για το διοικητικό και κοινωνικο-οικονομικό πλαίσιο του 19ου και 20ου αιώνα, για τα έργα κοινής ωφέλειας, μερικά από τα οποία δεν σώζονται σήμερα και για τη ζωή των Μικροχωριτών στο χωριό ή στα μέρη όπου ξενιτεύτηκαν.

Μικρό Χωριό

Διακρίσεις

Με Ειδική Τιμητική Διάκριση της Κριτικής Επιτροπής του 10ου Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ που πραγματοποιήθηκε στην Χαλκίδα τον Οκτώβριο του 2016, βραβεύθηκε το ντοκιμαντέρ του συγχωριανού μας Βαγγέλη Πλάκα, «Το χωριό που νίκησε το θάνατο». Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε επίσης στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς  στις 7 Μαρτίου 2017 και στη σειρά προβολών με τίτλο «Ιστορικά Ντοκιμαντέρ Ελλήνων Δημιουργών».

Που θα πάτε για φαγητό;

  • Απόλαυση. Εστιατόριο στο Νέο Μικρό Χωριό. (Τηλ. 22370 41454, Κιν. 6978 87 49 89)
  • Βασίλης Μπούρας. Καφετέρια στο Νέο Μικρό Χωριό. (Τηλ. 22370 41300)
  • Μerses. Καφετέρια στο Παλαιό Μικρό Χωριό. (Τηλ. 22370 41444)
  • Ο Παράδεισος. Εστιατόριο στο Νέου Μικρού Χωριού. (Τηλ. 22370 41320)
  • Το Ρίζωμα. Ταβέρνα στο Νέο Μικρό Χωριό. (Τηλ. 22370 41170)
  • Το Χωριάτικο. Ψησταριά στο Νέο Μικρό Χωριό. (Τηλ. 22370 41257)
  • Hellas Country Club. Καφετέρια στο Νέο Μικρό Χωριό. (Τηλ. 22370 41570-6)

 

Μικρό Χωριό

Τοπικά Προϊόντα

Ρίγανη, τσάι του βουνού, μέλι, γλυκά του κουταλιού, πίτες, λουκάνικα, πέστροφες. Πρέπει να επισκεφθείτε τη λαϊκή αγορά στο Καρπενήσι (κάθε Σάββατο) και αν βρείτε ντόπια προϊόντα μην τα αγνοήσετε (μήλα, αχλάδια, κολοκύθια, ντομάτες, κάστανα, καρύδια, ρίγανη, τσάι κλπ). Επίσης σας προτείνουμε στο δρόμο προς το γυρισμό, δοκιμάστε το ψωμί στον Άγιο Γεώργιο καθώς και τα λουκάνικα, ενώ μπορείτε να πάρετε πολύ καλό αλεύρι για πίτες, ψωμί από τη Μακρακώμη.

Η Ομάδα του Say Greece!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.