Σουφλί Έβρου

Το Σουφλί είναι πόλη στο νομο Έβρο και είναι κυρίως γνωστό για την βιομηχανία του μεταξιού που αναπτύχθηκε εκεί τον 19ο αιώνα.

Σουφλί

Πάντα πετάμε με Aegean

Λίγη ιστορία

  • Αρχαιολογικά ευρήματα πιστοποιούν ότι η περιοχή κατοικούνταν κατα την διάρκεια της Ελληνιστικης περιόδου. Σύμφωνα με τον Τούρκο περιηγητή Εβλιγιά Τσελεμπή που αναφέρεται σε αυτό το 1667 με το όνομα Σοφολού (Sofulu), το Σουφλί ήταν ένα κεφαλοχώρι απαλλαγμένο απο τους φόρους της Οθωμανικής τότε αυτοκρατορίας. Η άνθιση του άρχισε τον 19ο αιώνα, και αποτελούσε ένα σημαντικό εμπορικό κέντρο. Η δημιουργία του σιδηροδρομικού σταθμού το 1872 συνέβαλε σημαντικά στην οικονομική του ανάπτυξη.
  • Το Σουφλί γίνεται γνωστό κυρίως για το μετάξι (4 εργοστάσια δημιουργούνται) όμως δεν είναι η μόνη ασχολία των κατοίκων, ανάπτυξη έχει παρουσιάσει η αμπελουργία και η οινοποιεία όπως και η καροποιεία και η σιδηρουργία.
  • Μετά την Συνθήκη της Λωζάνης το 1923 η Ανατολική Θράκη και η Ανατολική Ρωμυλία πέρασαν στην κυριότητα του νεοσύστατου τουρκικού κράτους. Έτσι, το Σουφλί με την ανακατανομή της γής έχασε μια σηματική έκταση των 70.000 στρεματων που ήταν γεμάτη απο μορεόδεντρα τα οποία αποτελούσαν και την μόνη τροφή του μεταξοσκώληκα. Με την εισαγωγή του εμπορίου του μεταξιού στο φορολογικό πλαίσιο της Ελλάδας επήλθε μείωση της παραγωγής και των εξαγωγών σε άλλες χώρες.
  • Το τελειωτικό & πιο ισχυρό τύπημα ήλθε με την ανακάλυψη της τεχνητής μεταξωτής ίνας. Το γεγονός αυτό σταμάτησε την ανοδική πορεία της σηροτροφίας. Εκείνη την εποχή στο Σουφλί λειτουργούσαν 4 εργοστάσια αναπήνησης καθώς και πολλές οικοτεχνίες παραγωγής μεταξιού τα οποία σταμάτησαν να λειτουργούν. 
  • Η πόλη του μεταξιού όμως δεν είναι μόνο γνωστή για το μετάξι της αλλά για το κρασί της, το τσίπουρο, και τα κρέατά της!

Σουφλί

Αξιοθέατα στο Σουφλι

  1. Το Μουσείο Τέχνης Μεταξιού
  2. Το Μουσείο Μετάξης
  3. το Λαογραφικό Μουσείο Σουφλίου «ΤΑ ΓΝΑΦΑΛΑ». Εδώ θα δείτε μια συλλογή παραδοσιακών αντικειμένων, φορεσιών και κοσμημάτων που μας δίνουν μια πλήρη εικόνα της ζωής των Σουφλίωτών και γενικότερα της περιοχής, μέσα από τον πολιτισμό του, τα ήθη και τα έθιμα του, όπως και την ταυτότητα που έγινε γνωστός ο τόπος σε όλο τον κόσμο, την σηροτροφία και το μετάξι.

Για Πληροφορίες:  Νικόλαος Μπουρουλίτης, τηλ. 6977777747, bourouliti.silk@gmail.com.

Η Ομάδα του Say Greece

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.