Τζουμέρκα

Τα Αθαμανικά όρη ή ευρύτερα γνωστά Τζουμέρκα ή ακόμα και Κιμμέρια όρη, κατά τον Μάξιμο τον Γεωγράφο, είναι μεγάλη οροσειρά της δυτικής Ελλάδος, που ουσιαστικά αποτελεί νότιο τμήμα της ευρύτερης οροσειράς της Πίνδου που υψώνεται μεταξύ των ποταμών Αράχθου και Αχελώου, όπου και η αρχαία Αθαμανία εξoύ και η ονομασία τους.

Τζουμέρκα.jpg

Tα Τζουμέρκα πρόκειται για έναν επίγειο παράδεισο! Ίσως, όχι τόσο γνωστά όπως άλλα μέρη της Ηπείρου, αλλά σίγουρα δεν υστερεί σε τίποτα από τις άλλες περιοχές! Τα Τζουμέρκα είναι 1 σύνολο μικρών παραδοσιακών χωριών που βρίσκονται μέσα σε βουνά, ποτάμια και πράσινο!

  • Θα εντυπωσιαστείτε από τα πολιτιστικά μνημεία, τα αρχαία μοναστήρια και τις εκκλησίες, μέχρι τα παραδοσιακά πέτρινα γεφύρια & τα αξιόλογα μουσεία.
  • Επίσης, στον Άραχθο και τον Καλαρρύτικο, στα δυο μεγάλα ποτάμια, θα μπορέσετε να ασχοληθείτε με αθλητικές δραστηριότητες αλλά και να έρθετε στην φύση πιο κοντά από ποτέ! 
  • Στα Τζουμέρκα, επίσης θα βρείτε, ύπεροχα, πολυτελή ξενοδοχεία και παραδοσιακά εστιατόρια που θα σας απογειώσουν γευστικά με τα τοπικά φαγητά τους! 

Ταξιδέψτε σε όλη την Ελλάδα εύκολα και γρήγορα, στα καλύτερα καταλύματα!

  • Μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε οτι εδώ γεννήθηκαν οι: Ο θρυλικός Κατσαντώνης, ο πρωθυπουργός Κωλλέτης και ο ποιητής Κρυστάλλης.

Πράμαντα, Τζουμέρκα!

Το Πράμαντα είναι 1 από τα πιο ξακουστά χωριά των Τζουμέρκων και βρίσκεται χτισμένο σε υψόμετρο 840μ. αμφιθεατρικά, στους πρόποδες της Στρογγούλας (2.107 μ.), ίσως τις πιο επιβλητικής κορυφής των Τζουμέρκων, στην κεντρική Πίνδο.

Πράμαντα Τζουμέρκα

Επίσης να επισκεφτείτε το υπέροχο μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής & το πανέμορφο Σπήλαιο Ανεμότρυπας που βρίσκεται πολύ κοντά στο δρόμο που οδηγεί στα Πράμαντα. Κυρίως όμως σε αυτο το χωριό θα γνωρίσετε ζεστούς, φιλέξενους ανθρώπους που θα σας αγκαλιάσουν από το πρώτο λεπτό!

Συρράκο, Τζουμέρκα!

Ένα από τα πιο ιστορικά & αρχοντικά χωριά της Ηπείρου σας περιμένει να το γνωρίσετε! Είναι χτισμένο σε μία πλαγιά του όρους Λάκμος, σε υψόμετρο 1.150 μέτρων. Το Συρράκο στέκεται πάνω από την χαράδρα του ποταμού Χρούσια, παραπόταμου του Καλαρρύτικου και απέναντι του αντικρίζει τα Τζουμέρκα. Οι κοντινότερες πόλεις στο Συρράκο είναι τα Ιωάννινα και η Άρτα που απέχουν 40 λεπτά με μία ώρα ορεινής διαδρομής.

Συρρακο, Τζουμέρκα.jpg

Το Συρράκο είναι ανακηρυγμένος παραδοσιακός οικισμός όπου διατηρεί αναλλοίωτη την παραδοσιακή ηπειρώτικη αρχιτεκτονική με πετρόχτιστα σπίτια και στέγες από σχιστόλιθο. Μαζί με τους γειτονικούς Καλαρρύτες είναι τα μόνα χωριά που διατηρούν αυτή την αρχιτεκτονική στα νότια του νομού Ιωαννίνων, κάτι που είναι πιο συνηθισμένο στα βόρεια του νομού στην περιοχή των Ζαγοροχωρίων.

Ταξιδέψτε σε όλη την Ελλάδα εύκολα και γρήγορα, στα καλύτερα καταλύματα!

Στο Συρράκο δεν επιτρέπονται τα οχήματα, με αποτέλεσμα να διατηρείται άθικτο το παραδοσιακό του χρώμα. Η είσοδος οχημάτων επιτρέπεται μέχρι την είσοδο του χωριού, οπού ένα πέτρινο γεφύρι συνδέει το χωριό με τον σύγχρονο δρόμο. 

Πέρα όμως από την αρχιτεκτονική που θα σας εντυπωσιάσει στο χωριό, θα δείτε ακόμα και έξι μοναδικές εκκλησίες, όπως αυτή του Αγίου Νικολάου με το υπέροχο τέμπλο και τους εντυπωσιακούς τρούλους, το σπίτι του ποιητή Κρυστάλλη που έχει διαμορφωθεί σε μουσείο και το λαογραφικό μουσείο Κώστα Αυδίκου

Μην χάσετε λοιπόν την ευκαιρία να το επισκεφτείτε όταν σας φέρει ο δρόμος σας στα Τζουμέρκα!

Καλαρρύτες, Τζουμέρκα!

Ένα ακόμη πανέμορφο & γραφικό ορεινό χωριό των Τζουμέρκων είναι οι Καλαρρύτες. Κάτω από τα επιβλητικά βουνά, αναδύονται τα πετρόχτιστα σπίτα σύμφωνα με την παραδοσιακή ηπειρώτικη αρχιτεκτονική. Το τοπίο πραγμτατικά θα σας μαγέψει και ταυτόχρονα εντυπωσιάσει. Κάτι άλλο που θα σας εντυπωσιασει, αφού ο οικισμός άκμασε ιδιαίτερα τον 18ο αι. με το εμπόριο και την ανάπτυξη της χειροτεχίας είναι τα μαγαζιά που πουλούν δείγματα αυτής της αξεπέραστης τέχνης, κομμάτια που είναι αληθινά έργα τέχνης.

Καλαρρύτες, Τζουμέρκα

Το κλίμα της περιοχής χαρακτηρίζεται από ψυχρό ως δριμύ και παρατεταμένο χειμώνα, σύντομη άνοιξη & θερμό, πλούσιο σε βροχές καλοκαίρι, με παρατεταμένο φθινόπωρο.

Το χαρακτηριστικό γνώρισμα των Καλαρρυτών είναι το ξηρό, χωρίς καθόλου υγρασία, κλίμα τους.

Τέλος υπάρχουν 3 επιλογές για την πρόσβαση στους Καλαρρύτες:
Από τα Ιωάννινα (56 χλμ.), από την Άρτα (82 χλμ.), από την Καλαμπάκα της Θεσσαλίας (96 χλμ.)

Η Ομάδα του Say Greece

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.