Έθιμα και παραδόσεις για τον Μάρτη

O Mάρτης είναι ένα παλιό έθιμο, με βαλκάνικες ρίζες. Λέγεται ότι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια, όπου οι μύστες έδεναν μια κλωστή, την Κρόκη, στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι, όπως παρατηρεί ο λαογράφος Νικόλαος Πολίτης.

Μαρτενίτσα

Σύμφωνα με το έθιμο οι μητέρες βάζουν στα χέρια των παιδιών τους 1 βραχιολάκι από κόκκινη και άσπρη κλωστή για να μην καούν από τον ήλιο της Άνοιξης!

Κάτι άλλο που πιστεύεται είναι ότι ο Μάρτης προστατεύει από τα κουνούπια, τους ψύλλους και από αρρώστιες. Το μαρτάκι το φοράνε τέλος Φλεβάρη, στο χέρι. Βέβαια σε πολλά μέρη της χώρας μας το φοράνε και στο πόδι, για να μην σκοντάφτει ο κάτοχος του.

Στο τέλος του μήνα το βγάζουμε και το αφήνουμε πάνω σε τριανταφυλλιές, ώστε αν δούμε χελιδόνι, να το πάρει και να χτίσει την φωλιά του ή το καίμε με το αναστάσιμο φως του Πάσχα. Το έθιμο του Μάρτη γιορτάζεται ίδιο και απαράλλαχτο στα Σκόπια με την ονομασία «Μάρτινκα» και στην Αλβανία ως «Βερόρε».

March

Λαογραφία:

Ο λαός έχει δώσει πολλά παρατσούκλια στον Μάρτη όπως: Ανοιξιάτης, Γδάρτης, Παλουκοκάφτης, Κλαψομάρτης, Βαγγελιώτης κ.α

Γιατί τον λένε κατεργάρη, όμως;

Στα πολύ παλιά χρόνια ο Μάρτης ήταν ο πρώτος μήνας του έτους. Όμως μετά από μια ζαβολιά που έκανε στους υπόλοιπους μήνες, στάθηκε αιτία να του πάρει ο Ιανουάριος την αρχηγία.

Γιατί τον λένε Γδάρτη & Παλουκοκάφτη, όμως;

Ο Μάρτιος είναι γενικά άστατος στα καιρικά φαινόμενα και η παράδοση λέει οτι του πρόξένεψαν μια άσχημη γυναίκα που όμως την είδε για πρώτη φορά την ημέρα του γάμου τους! Από τότε κάθε φορά που τη θυμόταν άστραφτε, βροντούσε, έβρεχε, έριχνε μπόρες, έκανε παγωνιές. Μόνο όταν ξεχνιόταν μερικές φορές, ηρεμούσε, γαλήνευε κι έκανε καλό καιρό!

Μη ξεχάσετε λοιπόν να φορέσετε με τη σειρά σας το Μαρτη!

Η Ομάδα του Say Greece

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.