Νίσυρος

Το εκρηκτικό νησί των Δωδεκανήσων

Η Νίσυρος βρίσκεται πάνω σε ένα ηφαίστειο που αποτελεί μέρος του ηφαιστειακού τόξου της Νότιας Ελλάδας.

Aποτελείται από ηφαιστειογενή βουνά ενώ το κέντρο της νήσου καταλαμβάνει 1 καλδέρα διαμέτρου 4 χλμ., μέσα στην οποία βρίσκεται ο μεγαλύτερος υδροθερμικός κρατήρας στον κόσμο, ο Στέφανος, ο οποίος έχει διάμετρο 300 μέτρα, ενώ συνολικά η Νίσυρος έχει 5 κρατήρες.

Νίσυρος Θάλασσα

Πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού είναι το Μανδράκι, με λευκά σπίτια απλωμένα κάτω απ’τον επιβλητικό βράχο του μοναστηριού της Παναγίας της ΣπηλιανήςΗ Νίσυρος φέρνει κατι απο άλλες δεκαετίες. Τα παραδοσιακά χωριουδάκια, τα καφενεία, οι πλατείες για ουζάκι, τα εκκλησάκια, τα θερμά λουτρά, οι περίπατοι στα μονοπάτια του νησιού δημιουργούν ένα σκηνικό που θες να είσαι ο πρωταγωνιστής του.

Νίσυρος θέα

Τι θα δείτε στην Νισυρο;

 • Πάμε βόλτα στον Στέφανο; Έτσι ονόμασαν οι κάτοικοι του νησιού τον μεγαλύτερο κρατήρα του κόσμου μάλλον για να νιώθουν πιο οικεία μαζί του.
 • Το Κάστρο των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη βρίσκεται στο Μανδράκι, χτισμένο ψηλά σε ένα βράχο (150 μέτρα). Μέσα στο κάστρο βρίσκεται η Μονή της Παναγίας της Σπηλιανής που είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και είναι η πολιούχος του νησιού.
 • Το Ηφαιστειακό Μουσείο, το οποίο βρίσκεται στα Νικιά, πάνω στα χείλη της καλδέρας, απ’ όπου προσφέρεται πανοραμική άποψη του εσωτερικού της καλδέρας και του ηφαιστείου.

Νίσυρος Μανδράκι

Οι κύριοι χώροι του Μουσείου φιλοξενούν τις εξής θεματικές ενότητες:

 1. Γένεση και δομή ηφαιστείων
 2. Ηφαιστειακές διεργασίες και προϊόντα
 3. Τα ηφαίστεια της Ελλάδας
 4. Το Ηφαίστειο Νισύρου
 5. Τα άλλα ενεργά ηφαίστεια της Ελλάδας
 6. Ηφαίστεια – Περιβάλλον – Άνθρωπος
 • Το Λαογραφικό Μουσείο περιλαμβάνει αντικείμενα λαϊκής τέχνης: φωτογραφίες, ενθύμια Νισυρίων, κεντήματα και 1 παραδοσιακή νισυριακή κουζίνα. Τα τελευταία χρόνια ενοποιήθηκε με το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης του νησιού και στεγάζεται στην οικία Ειρήνης Πατρίκη απέναντι από το ναό της Ποταμίτισσας, τον καθεδρικό ναό του Μανδρακίου.
 • Εμπορειός: Ένα χωριό που αξίζει να επισκεφτείτε στην Νίσυρο είναι ο Εμπορειός. Ενα χωριό σε απόσταση 8 χλμ. ΝΑ από το Μανδράκι όπου αριθμεί λίγους μόνιμους κατοίκους. Ένα χωριο με ξεχωριστή αρχιτεκτονική όπου στην κορυφή του λόφου βρίσκεται το κάστρο του Εμπορειού με βάση της βυζαντινής εποχής και τείχος που ανήκει στους Ιππότες του τάγματος της Ρόδου. Μέσα στο κάστρο, βρίσκεται ο ναός του Ταξιάρχη Μιχαήλ, χτισμένος στα τέλη του 13ου αιώνα, με ξυλόγλυπτο τέμπλο και ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες. Ένα μοναδικό αξιοθέατο της περιοχής αποτελεί η σπηλιά στην είσοδο του χωριού. Λόγω της θερμότητάς θεωρείται φυσική σάουνα.

Νίσυρος

Πάμε παραλία;

 • Γιαλισκάρι: Κάποτε ήταν γνωστή με την ονομασία «λευκή ακτή». Τώρα πλέον έχει αποκτήσει και πάλι τη σκούρα άμμο της.
 • Λυές: Η παραλία ξεκινάει μετά τους Πάλους και βρίσκεται στη ΒΑ πλευρά του νησιού. Μεγάλη παραλία σε μήκος όπου σε κάποια σημεία υπάρχουν βότσαλα, όμως τη μεγαλύτερη περιοχή καλύπτει σκουρόχρωμη αμμουδιά.
 • Πάλοι: Η μεγάλη παραλία του χωριού έχει άμμο, βότσαλα και δέντρα και χωρίζεται στις ακρογιαλιές Κατσούνι, Λιες και Παχιά Άμμο.
 • Παχιά Άμμος: Πολύ πλατιά παραλία με χονδρόκοκκη και σκουρόχρωμη άμμο.
 • Χοχλάκοι: Πήρε το όνομά της λόγω των μεγάλων και λείων βότσαλων που διαθέτει τόσο έξω όσο & μέσα στη θάλασσα.

Η Ομάδα του Say Greece

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.