Σαντορίνη: Το νησί των Θεών

Ωδή στη Σαντορίνη – Οδυσσέας Ελύτης

Βγήκες από τα σωθικά της βροντής
Ανατριχιάζοντας μες στα μετανιωμένα σύννεφα
Πέτρα πικρή, δοκιμασμένη, αγέρωχη
Ζήτησες πρωτομάρτυρα τον ήλιο
Για ν’ αντικρίσετε μαζί τη ριψοκίνδυνη αίγλη
Ν’ ανοιχτείτε με μια σταυροφόρο ηχώ στο πέλαγος.

Η Σαντορίνη, Θήρα ή Στρογγύλη είναι νησί που βρίσκεται στο νότιο Αιγαίο πέλαγος, στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων, νότια της Ίου και δυτικά από την Ανάφη.

church-santorini

Σήμερα η Σαντορίνη είναι ένα από τα διασημότερα τουριστικά κέντρα του κόσμου και είναι γνωστή για το ηφαίστειο της. Η τελευταία ηφαιστειακή δραστηριότητα ήταν το έτος 1950. Τμήματα του ηφαιστείου της Σαντορίνης είναι: Η Νέα Καμένη, η Παλαιά Καμένη, το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπο (ενεργό), τα Χριστιανά νησιά.

Το νησί ανήκει στο ηφαιστειακό τόξο του Αιγαίου και χαρακτηρίζεται ενεργό ηφαίστειο μαζί με τα Μέθανα, την Μήλο και την Νίσυρο. Η Σαντορίνη και τα νησιά Θηρασία και Ασπρονήσι είναι απομεινάρια του ηφαιστειογενούς νησιού Στρογγύλη.

oia

Η Στρογγύλη ήταν ένας ηφαιστειακός κώνος. Το κεντρικό τμήμα της ανατινάχτηκε μαζί με τον κρατήρα του ηφαιστείου από τη Μινωική έκρηξη που έγινε το 1613 π.Χ. και είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία αυτού που σήμερα ονομάζουμε καλδέρα της Σαντορίνης και την καταστροφή του προϊστορικού πολιτισμού του νησιού.

Στο θαλάσσιο χάσμα που σχηματίστηκε μεταξύ Θήρας και Θηρασίας, που έχει βάθος 1.500 μέτρων, κατά καιρούς βγήκαν στην επιφάνεια ηφαιστειακοί κώνοι που σχημάτισαν τα εξής νησιά: την Παλαιά, τη Μικρή και τη Νέα Καμένη, την Καμένη Γεωργίου του Α΄, την Καμένη του Φουκέ, την Αφρόσσα και τη Δάφνη. Όλα αυτά τα νησιά μεγάλωναν σιγά-σιγά και ενώθηκαν, εκτός από την Παλαιά Καμένη.

oia-santorini

Οι ντόπιοι λένε ότι έχει μια καρδιά που χτυπά δυνατά και δονεί τα βουνά, το έδαφος, τη θάλασσα. Κι η καρδιά των ανθρώπων ή συντονίζεται με τη δική της και μένουν ή δεν τη συναντά ποτέ και φεύγουν τρέχοντας. Οι διακοπές στην Σαντορίνη είναι διαφορετικές από άλλα νησία! Η Σαντορίνη είναι ένα διαφορετικό νησί! 

Τι την κάνει όμως τόσο διαφορετική;

Το ηφαίστειο, οι παραδοσιακοί οικισμοί, το υπέροχο ηλιοβασίλεμα, αυτή η απεραντοσύνη του μπλέ της θάλασσας και του ουρανού, τα τοπικά εδέσματα της, το υπέροχο κρασί της τα μουσεία της και άλλα τόσα που θα σας μαγέψουν!

santorini-view

Τι θα δείτε όμως στην Σαντορίνη;

 • Το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας με ευρύματα από τη νεολιθική εποχή μέχρι το 17ο αιώ π.Χ. και το Αρχαιολογικό Μουσείο με τα ευρήματα γεωμετρικών και ρωμαϊκών χρόνων.
 • Να περπατήσετε στον κρατήρα του ηφαιστείου και να κολυμπήσετε στα ιαματικά νερά των Θερμών Πηγών.
 • Να δείτε τα υπόσκαφα σπίτια, τα οποία είναι λαξευμένα στο κάθετο μέτωπο του στρώματος της «άσπας». Είναι θολωτά, σκαμμένα στο βράχο χωρίς θεμέλια, με στενή πρόσοψη και μεγάλο βάθος. 
 • Να κάνετε βουτιά από το βράχο του Αη Νικόλα, στο Αμμούδι, αν είστε γενναίοι!
 • Τον δεκαπενταύγουστο να δείτε την αναπαράστασης της έκρηξης του ηφαιστείου!
 • Να επισκεφτείτε την Παναγιά της Μέσα Γωνιάς, το γυναικείο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, το ανδρικό μοναστήρι του Προφήτη Ηλία με το εκκλησιαστικό λαογραφικό μουσείο.
 • Να δοκιμάσετε κρασιά στο οινοποιείο Ρούσου στο Καμάρι.

santorini

Η Σαντορίνη και οι παραλίες της!

Παραλίες διαφορετικές λόγω ηφαιστείου! Πάμε να δούμε κάποιες από αυτές :

 • Παραλία Ακρωτηρίου: Mικρή παραλία με σκούρα βότσαλα που βρίσκεται κοντά στην ανασκαφή του Ακρωτηρίου με πολλές ψαροταβέρνες.
 • Παραλία Αλμυρά: Δεν είναι πολύ γνωστή, είναι ερημική και σχεδόν πάνω στο κύμα υπάρχει ένα ταρβενάκι!
 • Άσπρη παραλία: Mικρή παραλία με λευκά τεράστια βράχια με μαύρη άμμο και λευκό βότσαλο! Διαθέτει καντίνα και λίγες ξαπλώστρες!
 • Παραλία Βλυχάδα: Η παραλία έχει λεπτή μαύρη άμμο και σκούρο βότσαλο και είναι οργανωμένη στην αρχή της. 
 • Καμάρι: Από τις πιο διάσημες παραλίες των Κυκλαδων! 
 • Η Κόκκινη παραλία:Κόκκινα, ηφαιστειογενή βράχια και ψιλό κοκκινωπό, βότσαλο!
 • Η παραλία του Κουλούμπος: Παραλία που προτιμούν οι γυμνιστές! 
 • Παραλία Περίβολος: Έχει μαύρη άμμο, καθαρά νερά και μια σειρά από beach bars και εστιατόρια που διαθέτουν στην παραλία ομπρέλες και ξαπλώστρες. Μπορείτε να κάνετε θαλάσσια σπορ!

Η Ομάδα του Say Greece

 

SaveSave

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.