Αλόννησος: Απόδραση στον πιο εκπληκτικό βιότοπο της Ευρώπης

Κάπως έτσι λοιπόν με το Πάσχα να ολοκληρώνεται και να απομακρύνεται, σιγά- σιγά οι μαγιάτικες και καλοκαιρινές διακοπές πλησιάζουν και η Ομάδα του Say Greece είναι εδώ για να σας προτείνει τις καλύτερες αποδράσεις ,υποσχόμενοι να μην αφήσουμε κανέναν ανικανοποίητο.

Σήμερα θα σας ταξιδέψουμε σε ένα φανταστικό φυσικό τοπίο, στην Αλόννησο και παρόλο που αποτελεί το μικρότερο νησί των Σποράδων, κυριαρχεί σε μαγευτικά τοπία και παρουσιάζει την πιο μακραίωνη ιστορία ανθρώπινης παρουσίας στο Αιγαίο.

This slideshow requires JavaScript.

Το νησί τοποθετείται στο Αιγαίο Πέλαγος στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Σποράδων και χωρίζεται από την Σκόπελο ενώ συνδέεται ακτοπλοϊκά με τον Βόλο, την Σκιάθο και την Θεσσαλονίκη. Η ονομασία του νησιού, αξίζει να αναφέρουμε πως δεν σχετίζεται με την Αλόννησο της αρχαιότητας που ονομαζόταν Ίκος, αλλά επικράτησε μετά την διαπίστωση του λάθους του Όθωνα το 1838 να αντικαταστήσει την ως τότε ονομασία του Λιαδρόμια ή Χιλιοδρόμια σε Αλόννησο.

Ως και σήμερα οι πληροφορίες που έχουμε σύμφωνα με ιστορικά ευρήματα είναι ελάχιστες πριν και κατά την διάρκεια της παλαιολιθικής εποχής, ωστόσο φημολογείται πως η Αλόννησος ήταν ενωμένη με τα άλλα νησιά και τη Θεσσαλία. Επιπλέον, ευρύτατα είναι και τα μυκηναϊκά χαρακτηριστικά, με την μυκηναϊκή πόλη να τοποθετείται στη σημερινή θέση Κοκκινόκαστρο, στην ανατολική πλευρά του νησιού. Στα βάθη της ιστορίας και των παραδόσεων, ο τόπος φαίνεται να μαγνητίζει τους ήρωες και τις προσωπικότητες. Δικαίως, αφού το νησί κατακλύζεται από πράσινο και οι εξωτικές παραλίες και οι κολπίσκοι με την πυκνή βλάστηση που διαθέτει, πλαισιώνουν μαγικά τον πανέμορφο φυσικό πλούτο του δημιουργώντας τις κατάλληλες προδιαγραφές για χαλάρωση και γαλήνη.

Aξίζει να αναφέρουμε πως η Αλόννησος αποτελεί έδρα του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου των Βόρειων Σποράδων και πρόκειται για τον τελευταίο οικολογικό παράδεισο της Μεσογείου αφού φιλοξενεί την μεσογειακή φώκια και μια ολόκληρη θαλασσινή πολιτεία. Χλωρίδα, πανίδα και πολιτισμός συνυπάρχουν αρμονικά και προσφέρουν σε κάθε λάτρη της φύσης και της περιπέτειας μοναδικές εμπειρίες που θα μείνουν χαραγμένες στην μνήμη για πάρα πολύ καιρό.

Όλες οι παραλίες του νησιού είναι εύκολες στην πρόσβαση, ακόμη και στις πιο απομονωμένες μπορεί να φτάσει κανείς μέσα από μικρά δρομάκια ή ακόμη και με βαρκάκια ή ιστιοπλοϊκά. Οι πιο διάσημες από αυτές είναι ενδεικτικά: η παραλία Κοκκινόκαστρο, ο Λεφτός και Τζώρτζη Γιαλός, η παραλία Γλυφά και ο κολπίσκος του Αγίου Πέτρου. Βέβαια, αν είστε τύποι της περιπέτειας δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας διότι στην Αλόννησο οι πεζοπορίες, το καγιάκ, η ιστιοπλοΐα και οι καταδύσεις σαφέστατα δεν λείπουν. Μια επίσκεψη στο υποβρύχιο μουσείο του νησιού, ως το πρώτο στο είδος του στην Ελλάδα, θα σας πείσει με τα εκθέματα από το ναυάγιο του 5ου αιώνα πως ο θαλάσσιος κόσμος της περιοχής αξίζει να εξερευνηθεί περεταίρω.

Αλόννησος
Photo Credit: https://alonissos.gr

Για την παραδοσιακή κουζίνα της Αλοννήσου δεν θα πούμε πολλά, φρέσκα ψάρια, ελαιόλαδο Αλοννήσου και φουσκάκια (λουκουμάδες) είναι από τις mush have γαστρονομικές επιλογές που θα μιλήσουν από μόνες τους. Με όσα προαναφέραμε λοιπόν, το νησί της Αλοννήσου έχει όλες τις προδιαγραφές για μια ονειρεμένη απόδραση για κάθε ταξιδιωτική προτίμηση. Τι λέτε λοιπόν, φύγαμε για Αλόννησο;

Εκ μέρους της Ομάδας Say Greece,
Ιωάννα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.