Λίμνη Κάρλα: Ταξίδι σε έναν εξαιρετικό υδροβιότοπο στη Λάρισα

Για την απαράμιλλη ομορφιά της ελληνικής φύσης είναι δεδομένο πως δεν θα σταματήσουμε πότε να γράφουμε. Ο τόπος μας, λόγω του ήπιου κλίματος και του ανέγγιχτου από τον άνθρωπο φυσικού μας περιβάλλοντος, σε συνδυασμό με την τιτάνια πολιτιστική κληρονομιά μας, μονοπωλεί το ενδιαφέρον και κάνει την Ελλάδα να πρωταγωνιστεί στις επιλογές των επισκεπτών. Σήμερα θα επισκεφθούμε την όμορφη Θεσσαλία με σημείο σταθμό την Λίμνη Κάρλα που έχει ανυπέρβλητο ιστορικό και μυθολογικό ενδιαφέρον.

This slideshow requires JavaScript.

Η λίμνη Κάρλα τοποθετείται νοτιοανατολικά της Λάρισας κοντά στις βόρειες πλαγιές του Πηλίου και πιο συγκεκριμένα στα όρια των Νομών Λαρίσης και Μαγνησίας. Πρόκειται για ένα διαχρονικό σημείο συνάντησης καθώς γνωρίζουμε από τα ιστορικά ευρήματα πως στα νερά της λίμνης άκμασε ένας λιμναίος πολιτισμός που χάνεται στα βάθη των αιώνων και η λήξη του επήλθε με την ανθρώπινη παρέμβαση μέσω της αποξήρανσης της λίμνης το 1962.

Για ολόκληρες γενιές, οι παρακάρλιοι κάτοικοι με αποκλειστική ασχολία το ψάρεμα ζούσαν για 9 μήνες τον χρόνο στην Λίμνη Κάρλα και επιβίωναν σε απόλυτη αρμονία με την φύση και τα ζώα της περιοχής. Αξίζει να σημειώσουμε επίσης πως ο εν λόγω πολιτισμός χαίρει αναφοράς από τον Όμηρο, τον Πίνδαρο, τον Βιργίλιο αλλά και αρκετούς άλλους περιηγητές των νεότερων χρόνων.

Greek-lake

Μυθολογικά, φημολογείται ότι η Κάρλα ήταν συνδεδεμένη στην Αρχαιότητα με τον Φοίβο Απόλλωνα, το θεό του φωτός, συνεχιστή της λατρείας του Ήλιου.

Η θεϊκή καταγωγή και η φωτεινότητα της Κάρλας μαρτυρούνται από το αρχαίο όνομά της, Βοιβηΐς, προερχόμενο από το “Βοίβη-Φοίβη”, τη γιαγιά του Απόλλωνα που σημαίνει λαμπερή, αλλά κι από το μύθο του ίδιου του θεού Απόλλωνα που επί πολλά έτη, έβοσκε στην ευρύτερη περιοχή της Κάρλας τα κοπάδια του βασιλιά των γειτονικών Φερών, του Αδμήτου.

Επιπλέον, λέγεται πως από εκεί ξεκίνησε η αργοναυτική εκστρατεία και ακόμη πως πλοία από την περιοχή έφτασαν στην Τροία κατά τον Τρωικό Πόλεμο.

Η αποξήρανση της λίμνης παρήλθε λόγω των έντονων διακυμάνσεων της στάθμης της λίμνης, που είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργεί πλημμύρες στην περιοχή. Ακόμη η μείωση των αλιευμάτων καθώς και η ανάγκη για τον περιορισμό των επιδημιών της ελονοσίας συντέλεσαν σημαντικά σε αυτήν την απόφαση παρά το γεγονός πως οι σχετικές μελέτες δεν προέβλεπαν κάτι τέτοιο. Έτσι, το 1959 ανατέθηκε μελέτη από το υπουργείο Γεωργίας για την αξιοποίηση της πεδιάδας της Κάρλας, με δεδομένα την κατασκευή ταμιευτήρα 64700 στρεμμάτων, σήραγγας και τάφρων πεδινών υδάτων. Η λίμνη θα χρησιμοποιούνταν για άρδευση με κανάλια και θα τροφοδοτούνταν με νερά του Πηνειού.

Greek-lake II

Αντί αυτού όμως ήρθε η ολοκληρωτική εκκένωση της λίμνης που ολοκληρώθηκε τον Οκτώβρη του 1962. Με την αποξήρανση της λίμνης φάνηκαν οι τρομακτικές επιπτώσεις από τη μη ολοκλήρωση του έργου όπως προβλεπόταν με την κατασκευή και είχαν τόσο περιβαλλοντικό αλλά και κοινωνικό αντίκτυπο. Ωστόσο, το τραγικό αυτό λάθος από το 2000 και μετά έχει αρχίσει να διορθώνεται με έργα επαναπλημμυρισμού της λίμνης που βρίσκονται σε εξέλιξη μέχρι και σήμερα.

H επίσκεψη στην λίμνη Κάρλα έχει σκοπό να μας ταξιδέψει σε μια άλλη εποχή. Σε συνδυασμό με το υπέροχο φυσικό τοπίο της, που μαγεύει κάθε επισκέπτη από την πρώτη στιγμή, εγγυάται να μας συνεπάρει σε ένα όμορφο ιστορικό ταξίδι που αιχμαλωτίζει χρώματα, χλωρίδα και πανίδα που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να απουσιάζουν από την άγρια ομορφιά της ελληνικής φύσης!

Εκ μέρους της Ομάδας Say Greece,
Ιωάννα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.