Άγιος Νικόλαος Νάουσας Ημαθίας: Ένα μοναδικό υπεραιωνόβιο άλσος

Ο φυσικός πλούτος της Ελλάδας δεν θα σταματήσει ποτέ να μας αφήνει έκπληκτους και γι αυτό και εμείς δεν θα σταματήσουμε να εξυμνούμε κάθε τοποθεσία που ξεχειλίζει από φυσική ομορφιά! Σήμερα, θα πάμε μια γεμάτη πράσινο εκδρομή, στην όμορφη Ηρωική πόλη της Νάουσας, στον νομό Ημαθίας και πιο συγκεκριμένα θα εξερευνήσουμε το πανέμορφο άλσος του Αγίου Νικολάου.

This slideshow requires JavaScript.

Το άλσος του Αγίου Νικολάου, ανήκει στον Δήμο Νάουσας της Περιφερειακής ενότητας Ημαθίας που τοποθετείται στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας. Πρόκειται για ένα άλσος που αποτελείται από 60 στρέμματα γης, πλούσια σε χλωρίδα και πανίδα, που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα πλαίσια του προγράμματος Life, με σκοπό την ανάδειξη και την προστασία της περιοχής, θέτοντας παράλληλα τις βάσεις για την ορθή διαχείριση του σημαντικού αυτού βιότοπου. Ως εκ τούτου, το αποτέλεσμα της πολύτιμης αυτής προσπάθειας αποζημιώθηκε με το Ειδικό Ευρωπαϊκό Βραβείο διάκρισης, στα πλαίσια του θεσμού των Ευρωπαϊκών Βραβείων αστικού και περιφερειακού σχεδιασμού το 1997.

Σήμερα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και πιο φημισμένα αξιοθέατα της Νάουσας που απέχει μόλις 2χλμ από την πόλη, προσφέροντας γρήγορη και εύκολη πρόσβαση σε κάθε επισκέπτη που ψάχνει την γαλήνη και την ηρεμία σε έναν φυσικό παράδεισο, ενώ παράλληλα εξυπηρετεί και για ποικίλες άλλες δραστηριότητες. Το άλσος αποτελείται από όμορφα αιωνόβια πλατάνια, φλαμουριές και βελανιδιές καθώς και διάφορα λουλούδια και φυτά που το στολίζουν από άκρη σε άκρη. Επιπλέον, το νερό στην περιοχή υπάρχει σε αφθονία, αφού οι πηγές του ιστορικού ποταμού της Αράπιτσας, ενός εκ των τριών στην Ελλάδα με όνομα γένους θηλυκού, δίνουν το απαραίτητο υγρό στοιχείο στην περιοχή παράλληλα με τις λιμνούλες και τα ρυάκια συμπληρώνουν ειδυλλιακά το τοπίο που σε μαγεύει από την πρώτη στιγμή.

agios-nikolaos-restaurant

Οι διαδρομές που μπορεί ο κάθε επισκέπτης να επιλέξει είναι πολλές και πιθανότατα μια ολόκληρη μέρα να μην είναι αρκετή για να αδράξεις μια ολοκληρωμένη εμπειρία. Να σημειώσουμε πως υπάρχει και ειδικό τρενάκι για μια σύντομη περιήγηση στο άλσος, γεγονός που θα βοηθήσει αρκετά στο να απαθανατίσουμε δυνατές εικόνες με την φωτογραφική μας μηχανή. Στην ευρύτερη περιοχή θα βρείτε κήπους, αθλητικούς χώρους για κολύμβηση, μπάσκετ, βόλεϊ και τένις, παιδικές χαρές, άπλετο υπαίθριο χώρο για χαλάρωση και παιχνίδι, ενώ αν σας ευνοήσει η τύχη, θα δείτε και άγρια ζώα όπως τα ζαρκάδια και τα ελάφια να περιφέρονται ελεύθερα. Οι εγκαταστάσεις του Κέντρου της περιβαλλοντικής ενημέρωσης θα σας βοηθήσει πολύ στο να γνωρίστε καλύτερα την χλωρίδα και την πανίδα της ευρύτερης περιοχής. Ακόμη, θα συναντήσετε και την μικρή εκκλησία του Αγ. Νικολάου από όπου πήρε και το όνομα του το πανέμορφο αυτό άλσος.

This slideshow requires JavaScript.

Με όσα προαναφέραμε, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς πως ακόμη και μια απλή βόλτα στο άλσος του Αγ. Νικολάου της Νάουσας, θα λειτουργήσει ευεργετικά και λυτρωτικά για μικρούς και μεγάλους. Μην αφήσετε την ευκαιρία να πάει χαμένη και επιλέξτε με την πρώτη ευκαιρία να επισκεφτείτε αυτόν τον ονειρεμένο πράσινο πνεύμονα, που θα σας χαρίσει μοναδικές στιγμές γαλήνης και ξεγνοιασιάς βγαλμένες από αυτήν την άγρια ομορφιά της ελληνικής φύσης.

Εκ μέρους της Ομάδας Say Greece,
Ιωάννα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.