Διαπόντιοι Νήσοι: Τα πανέμορφα νησιά στις εσχατιές του Ιονίου

Τα Διαπόντια Νησιά ή αλλιώς Νήσοι Οθωνοί είναι ένα νησιωτικό σύμπλεγμα 11 νησιών που αποτελείται από 3 μεγαλύτερα νησιά αλλά και νησίδες βόρεια και ΒΔ της Κέρκυρας, σε μια απόσταση 9-10 χιλιομέτρων. Μπορεί να είναι άγνωστα γενικά στο ευρύ κοινό όμως τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν ολοένα και περισσότερο ενδιαφέρον λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα τους και της μοναδικής ομορφιάς τους.

Ionio-pelagos

Τι λέτε λοιπόν πάμε να τα ανακαλύψουμε ένα προς ένα;

Λίγα πράγματα για την ιστορία τους

  • Στις αρχές του 2ης χιλιετίας, τα Διαπόντια νησιά, κατακτήθηκαν από τους Φράγκους και τους Ενετούς, με συχνές επιθέσεις πειρατών από τη Μπαρμπαριά και την Αλγερία.
  • Από τα τέλη του 1383 μέχρι 1386 η κυριαρχία της Κέρκυρας ανήκε στον Charles ΙΙΙ της Νάπολης, παραχωρώντας τα νησιά Οθωνοί, Ερείκουσσα, Μαθράκι, Διάπολο και Βίδο, στον ιππότη Θεόδωρο Σκαλίτη ως φέουδα.
  • Βέβαια αργότερα, έχοντας περάσει κύματα κυριαρχίας των Τούρκων και των Άγγλων για πολλά συνεχόμενα χρόνια, καταφέρνουν με την συνθήκη που υπογράφηκε στις 29 Μαρτίου 1864 μεταξύ των τριών Μεγάλων δυνάμεων (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία) και του Βασιλείου της Ελλάδας, τα Ιόνια και τα Διαπόντια νησιά, να περάσουν οριστικά στην Ελληνική κυριαρχία στις 21 Μαΐου.
  • Ως νήσοι αποδεικνύουν, παρόλα τα ως τότε ταραγμένα δεδομένα τους, πλούσια ναυτική και ναυτιλιακή ιστορία. Μεγάλο ποσοστό ανδρών ασχολήθηκαν με την ναυτιλία μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα, που ο οθωνιώτικος εμπορικός στόλος ταξίδευε σε πολλά λιμάνια της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, ενώ πολλοί κάτοικοι διέθεταν ιστιοφόρα σκάφη. Εξυπηρετούσαν τις ανάγκες του νησιού, μετέφεραν προϊόντα από και προς την Ήπειρο, τις αλβανικές ακτές, την Αυστροουγγαρία, την Ιταλία και τη Μάλτα, ενώ διακινούσαν και το ντόπιο και το κερκυραϊκό λάδι.
  • Οθωνοί
Με έκταση 11 τ.χλμ είναι το μεγαλύτερο των Διαπόντιων νήσων και αποτελεί το δυτικότερο σημείο της Ελλάδος. Απέχει 12 ναυτικά μίλια από την ΒΔ ακτή της Κέρκυρας και ο πληθυσμός του νησιού, αν και λίγος, τους καλοκαιρινούς μήνες πολλαπλασιάζεται. Λέγεται, σύμφωνα με την μυθολογία, ότι  ήταν το νησί της νύμφης Καλυψούς, κόρης του Άτλαντα η οποία ζούσε σε μία μεγάλη σπηλιά. Ο Οδυσσέας την ερωτεύθηκε και έμεινε αιχμάλωτος εκεί για επτά χρόνια. Οι Οθωνοί χωρίζονται σε δύο περιοχές: την Άνω Πάντα και την Κάτω Πάντα.

Ionio

Πρόκειται για μια γαλαζοπράσινη όαση και αποτελεί ένα σημείο σταθμό για όσους αναζητούν την ηρεμία και την χαλάρωση. Επιπλέον, θεωρείται ένα τουριστικό μέρος, κατάλληλο για ιστιοπλοϊκή περιήγηση με φοβερές παραλίες και απειροελάχιστα μαγαζιά.

Ακολουθεί το δεύτερο μέρος του άρθρου, με τα επόμενα δύο από τα τρία μεγαλύτερα νησάκια του δυτικότερου σημείου του Ιονίου, που έχουν αρκετό ενδιαφέρον και μας περιμένουν να τα εξερευνήσουμε το συντομότερο!

Εκ μέρους της Ομάδας Say Greece,
Ιωάννα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.